TRANSPORT IN NOOD                  nieuwsbrief maart 2016

Nieuw boetebeleid in Frankrijk!

Onlangs heeft een chauffeur een controle gehad in Frankrijk. De chauffeur heeft daarbij een boete gehad,  maar hij hoefde deze boete niet ter plekke te betalen. Dit blijkt een nieuwe procedure te zijn in Frankrijk. Het controleformulier wordt wel meegegeven, maar de "quittance" wordt, tenzij er langs de weg wordt betaald, met de post gestuurd. Nog niet alle departementen en agenten werken met deze methode. Op dit moment geldt dit alleen voor de bestuurlijke boetes van:

 

-          €   45,- snelheid

-          €   90,- snelheid/door rood rijden/ geen gordel/ telefoneren

-          € 135,- voornamelijk rijtijdenwet

 

Voordelen voor de transporteur:

 

-          De controle gaat sneller, dus de chauffeur is weer sneller op de weg.

-          Er hoeft ter plekke niets betaald te worden.

 

Nadelen voor de transporteur:

 

-          De chauffeur kan vaker gecontroleerd worden, omdat een controle sneller gaat.

-          Er is geen direct contact met de agent mogelijk om de boete te verifiëren.

-          Het is onbekend wat voor overtredingen er zijn gemaakt en waarvoor beboet wordt.

-          Er is geen bewijs dat je al beboet bent voor dezelfde overtreding, omdat de "quittance" per post komt. Dit is dus niet te tonen bij een volgende controle. Dit houdt in dat de overtredingen waarvoor in Frankrijk al is beboet in Spanje / België/ Duitsland e.d. nogmaals beboet kunnen worden. Let op! De "bulletin de controle", die wél meegegeven wordt, is alleen maar een bewijs dat er gecontroleerd is.

 

Dit kan essentieel in gaan houden dat een (nog niet betaalde) boete in Frankrijk, in België nogmaals beboet zal gaan worden. Bijvoorbeeld een tweewekelijkse rijtijd van 98 uur wordt eerst in Frankrijk beboet met maar €135,- in totaal. In België kan deze overtreding vervolgens alsnog apart per uur beboet worden met 8 X € 110,-. Dit wordt dan een "extra" boete van € 880,-. Dus twee boetes voor dezelfde overtreding en niemand die hier iets tegen kan doen. Zelfs in Frankrijk zelf kan dezelfde overtreding dubbel beboet worden. Wij adviseren dan ook ten stelligste om de Franse bestuurlijke boetes bij een controle direct te betalen!

 

Drie van onze leden hebben dit nu meegemaakt. Zijn er meer met deze ervaring?

 

Download onze gratis App "Legal Control" in de App Store, want met deze App kunt u zien waar de transportcontroles zijn in Europa. Ongeveer 75% van de controle-locaties staan hierin vermeld. Maak ook gebruik van de informatie die "Legal Control" te bieden heeft en heb een goede reis!