Alles wat u zegt, kan en zal tegen u worden gebruikt!
De Denen hebben onlangs een nieuwe regering gekozen. De centrum-rechtse oppositie heeft de Deense parlementsverkiezingen net gewonnen. Het nieuwe parlement wil immigratie ontmoedigen en zal de grenzen strenger gaan bewaken om criminele immigratie tegen te gaan. Daardoor zullen er vaker grenscontroles plaatsvinden en dit is iets wat wij vandaag de dag in meer Europese landen zien. Het nieuwe beleid is conform het huidige Schengenverdrag en is niet direct gericht op de transportsector. Toch heeft de transportsector wel een grotere kans om gecontroleerd te worden en is het risico om beboet te worden automatisch ook groter. Afgelopen maanden hebben wij verschillende hoge boetes moeten betalen in Denemarken. Wij willen jullie daarom adviseren om in Denemarken extra voorzichtig te rijden. Mocht u toch beboet worden, dan heeft Denemarken een bijzondere bezwaarprocedure.
Men denkt weleens dat "medewerking verlenen" aan de politie iets positiefs is. Onze ervaring leert dat dit niet altijd het geval is. Vragen beantwoorden en schuld bekennen zal de boete in Denemarken niet verlagen. Het heeft geen enkele zin om te verklaren dat u door moest rijden van de baas. De boetes zullen alsnog uitgeschreven worden. Daarnaast kan dit voor lange vertraging zorgen. In veel gevallen zal er een tolk ingeschakeld moeten worden. Buiten kantoortijden kan dit ervoor zorgen dat u zelfs moet wachten tot de volgende dag. Wij adviseren daarom om niet deel te nemen aan het "gesprek" met de politie. Volgens de Deense wet bent u niet verplicht om mee te werken aan het politieonderzoek. U hoeft niet te antwoorden en u bent niet verplicht om bewijs aan te dragen. Er is dus geen enkele reden om niet te zwijgen. Wél bent u verplicht om uw documenten te tonen en uw persoonsgegevens op te geven etc.
Beken géén schuld als u een forse boete hebt gekregen! De politie zal vragen of u schuld wilt bekennen. Deze gang van zaken is gebruikelijk in Scandinavië als het gaat om een geldboete. Wanneer u schuld bekent, dan wordt het betaalde bedrag automatisch afgedaan als boete. De zaak zal daarmee bij de Deense politie afgedaan zijn en gearchiveerd worden. Wanneer u zwijgt, of aangeeft niets te willen zeggen, dan zal justitie u een beschikking toesturen waar naderhand bezwaar tegen kan worden gevoerd. Het betaalde bedrag is op dat moment als "borg" voldaan. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces, ook als u op "heterdaad" bent betrapt.
U kunt ons 24/7 bellen op +31 (0)6 430 638 66 als u aangehouden bent en u niet goed weet wat te doen. Wij zullen, samen met onze vertalers, zorgen dat u zo spoedig mogelijk weer op de weg zit. Download ook onze gratis App "Legal Control", want met deze App kunt u zien waar de transportcontroles zijn in Europa.
Transport in Nood BV
Flevolaan 27G
1382JX Weesp
Tel: +31 (0)85 0719 600
E-mail: info@transportinnood.nl